Author Topic: Chestionarele oficiale pentru examenul auto sint pe internet  (Read 1969 times)

Offline Utilizator Iasi

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 480
  • Popularitate: 0
    • View Profile
Chestionarele oficiale pentru examenul auto sint pe internet
« on: August 13, 2009, 01:13:41 AM »
Autor: Adrian OPRIS

Acestea au fost puse la dispozitia celor interesati pentru a se putea pregati mai bine pentru examen. Simularea examenului de sala este identica cu cel la care sint supusi candidatii. Proba practica ar putea fi filmata si astfel va putea fi contestata de candidatii care se considera nedreptatiti.

Autoritatile vor sa revolutioneze examenul de obtinere a permisului auto. De la inceputul acestei luni, chestionarele oficiale cu intrebarile care se regasesc in proba teoretica pot fi accesate gratuit pe internet. Pe pagina Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), candidatii pot simula examenul la sala, intrebarile fiind din fondul comun cu cele de la examinarea propriu-zisa. In plus, oficialii DRPCIV spun ca au intentia ca proba practica sa fie inregistrata si monitorizata prin GPS. In acest fel ar putea fi admise contestatiile celor declarati "respins". In Iasi, numarul celor care trec de proba teoretica a crescut simtitor fata de primele luni de la introducerea examinarii computerizate.

Controversatele intrebari de la proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere pot fi consultate gratuit de candidatii la examen. Baza de date cu cele peste 4.000 de variante de intrebari a fost facuta publica de autoritati. O simulare a examenului de sala, identica cu cel la care sint supusi candidatii, poate fi accesata de pe pagina de internet a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) - www.drpciv.ro. Pentru a avea acces la testarea on-line, candidatii trebuie sa isi creeze un cont pe site-ul DRPCIV. Pentru moment, testarea pe internet poate fi sustinuta doar in limba romana si pentru categoriile A si B. "Incepind cu data de 31 iulie au fost puse la dispozitia publicului intrebarile care se regasesc in chestionarele oficiale. Incarcarea chestionarelor on-line se poate realiza doar dupa autentificarea vizitatorului pe pagina principala a site-ului, iar in prezent sint disponibile chestionare pentru categoriile A si B, in limba romana. Urmeaza ca in perioada urmatoare sa fie introduse intrebari pentru toate categoriile si in limbile engleza, maghiara, franceza si germana. Prin acest serviciu on-line se poate simula un examen real pentru obtinerea permisului de conducere, prin generarea automata a unui chestionar alcatuit din fondul general de intrebari", se explica in comunicatul DRPCIV. Imediat dupa deschiderea aplicatiei, candidatul are la dispozitie trei intrebari de acomodare, care nu au legatura cu legislatia rutiera. Dupa rezolvarea acestora incepe testarea propriu-zisa. Aceasta contine 26 de intrebari alese aleatoriu, iar testul se intrerupe automat dupa 30 de minute sau in momentul in care utilizatorul a raspuns gresit la cinci intrebari. "Aceste intrebari nu reprezentau un secret nici pina acum. Probabil nu vor mai exista candidati care invata mecanic, cum aveam unele cazuri pina acum. Daca vor exersa pe aceasta aplicatie, se vor descurca si la examenul propriu-zis", a spus comisarul sef Tudor Minea, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCIV).

Proba practica va fi filmata si urmarita prin GPS

O alta schimbare care se preconizeaza in examinarea pentru obtinerea permisului de conducere este filmarea probei de traseu. Oficialii DRPCIV au anuntat la inceputul acestei luni ca intentioneaza ca proba practica sa fie filmata si monitorizata prin sistem GPS. Masinile de examinare ar urma sa fie dotate cu camere de filmat. Imaginile inregistrate de acestea, precum si traseul memorat de sistemul GPS vor putea fi folosite la rezolvarea eventualelor contestatii depuse de candidatii declarati "respins". Daca propunerea va fi aprobata, ea ar urma sa fie implementata ca proiect pilot in Bucuresti, urmind sa fie extinsa ulterior la nivel national. La Iasi, potrivit reprezentantilor SPCIV, de la inceputul acestui an, peste  31.000 de persoane au fost examinate la proba teoretica pentru obtinerea permisului. "S-a inregistrat o crestere a numarului candidatilor declarati «admis» la proba teoretica. Promovabilitatea este de aproximativ 42 la suta, fata de 20 la suta in primele luni de la introducerea testarii computerizate", a spus comisarul sef Minea.

Dintre cei care au trecut de proba la sala si s-au prezentat la traseu, aproape 41 la suta, adica putin peste 5.300 de persoane, au plecat cu permisul de conducere acasa, 4.600 dintre acestea fiind categoria B. In evidentele SPCIV se afla peste 160.000 de posesori de permise de conducere (dintre care aproape 46.000 femei). Cei mai multi soferi sint in municipiul Iasi, unde exista peste 110.000 de conducatori auto.

Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/local/chestionarele-oficiale-pentru-examenul-auto-sint-pe-internet~ni5md8